Pura Futura udvikler standardanlæg til e-metan og styrker kompetencer i biogasindustrien.
Den danske energistartup Pura Futura og en række partnere har modtaget 24,6 mio. kr. fra Fonden for Retfærdig Omstilling til at udvikle og industrialisere et standardiseret anlæg til produktion af e-metan fra overskydende CO₂ fra biogasanlæg. Projektet skal accelerere udviklingen af grønne brændstoffer og sikre kompetenceudvikling til håndtering af denne PtX-teknologi.
Skalerbar teknologi til grøn gasproduktion
Pura Futura står bag udviklingen af PtX-anlægget kaldet PuraVolta®, der gør det muligt at udnytte CO₂ fra biogasanlæg til at producere e-metan ved hjælp af grøn brint. Teknologien kan integreres i eksisterende biogasanlæg og øge gasproduktionen med op til 50 %, hvilket gør den til en af de første kommercielt levedygtige PtX-løsninger til biogasindustrien.
- Vi udvikler et anlæg, der kombinerer gennemtestet forskning og industriel knowhow og kan implementeres direkte i eksisterende infrastruktur. Det er en praktisk og realistisk klimateknologi, der kan gøre en forskel her og nu, siger Jørn Rosenlund, CEO i Pura Futura.
E-metan er et grønt brændstof, der kan anvendes på tværs af sektorer – til industri, landevejs- og skibstransport. Og kan ligeledes omdannes til grønt flybrændstof.
Nye uddannelser til PtX-sektoren
Som en del af projektet vil Fredericia Maskinmesterskole og Rybners afdække behovet for nye uddannelsesforløb målrettet drift af denne type PtX-anlæg i biogasindustrien. Initiativet skal sikre, at den nødvendige arbejdskraft er til rådighed, når teknologien implementeres bredt.
- Med dette projekt sætter vi yderligere skub i sektorkoblingen, og tager ansvar for at udvikle de kompetencer, der skal til for at lykkes med den grønne omstilling, siger Nikolaj Stig Nielsen, projektdirektør i GESEK, som er en af projektets fem partnere.
Stærkt partnerskab bag projektet
Projektet realiseres i samarbejde med en række toneangivende aktører:
- Aarhus Universitet – forskningspartner med ekspertise i biometanisering.
- Engineered Market Solutions (Esbjerg) – industriel partner med erfaring i energiløsninger.
- Fredericia Maskinmesterskole & Rybners (Esbjerg) – udvikling af kompetencer til PtX-drift.
- GESEK (Grøn Energi og Sektorkobling, Region Syd) – erhvervsfyrtårn for grøn omstilling.
Med støtte fra Fonden for Retfærdig Omstilling og et stærkt partnerskab er
vejen banet for en acceleration i udviklingen af grønne brændstoffer, som kan
indgå i den eksisterende energiinfrastruktur.
Kontakt:
Jørn Rosenlund, CEO, Pura Futura – Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. / +45 2427 9106
Jeppe Hjuler Mikkelsen, COO, Pura Futura – Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. / +45 23834161
Læs mere på www.purafutura.com
Pr. 1. april 2025 integreres Dansk Gasteknisk Center (DGC)i Evida.
Integrationen er en naturlig del af udviklingen mod ét samlet dansk gasdistributionsselskab og skaber samtidig en mere strømlinet selskabsstruktur i Evida-koncernen.
Også efter d.1. april 2025 vil vi tilbyde uvildige måleydelser og rådgivning af højeste kvalitet – dog i Evida-navnet.
Nu er der en unik mulighed for at blive medejer af Biogas Thy, som er et lokalt initiativ, der omdanner biomasse til grøn gas og skaber både CO₂-reduktion, forsyningssikkerhed og nye arbejdspladser.
Biogas Thy – lokalejet biogas
Biogas Thy er skabt af lokale kræfter med en mission: at producere grøn gas fra lokal biomasse og bidrage til CO₂-reduktion, forsyningssikkerhed og nye arbejdspladser i Thy.
Med over 150 lokale ejere og de nødvendige myndighedsgodkendelser på plads, er vi klar til næste skridt – opførelsen af et biogasanlæg i Elsted, der vil levere op til 25 mio. m³ metan årligt og fange 35.000 ton CO₂.
OBS. Eventuelle spørgsmål og henvendelser bedes sendes direkte til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Tilmeld dig et af de offentlige investormøder, hvor vi gennemgår investormaterialet og besvarer spørgsmål.
Læs mere om investeringsmuligheder, mødedatoer og meget andet på www.biogasthy.dk
Evida har i alt tilkoblet 57 biogasanlæg til gasnettet. Her ses biogasanlægget i Vesthimmerland.
Evida har gjort status på biogas i distributionssystemet for 2024, der indgår i den grønne omstilling af energi- og gassystemet. Her er det Evidas opgave at tilkoble biogasanlæg og sikre, at gassen kommer fra produktion og ud til forbrugeren.
Fakta
Biogasandelen for 2024 udgjorde 38,0 procent af den samlede distribuerede mængde gas - og toppede den 20. juli, hvor andelen endte på 100,6 procent.
Ialt blev der leveret 649 mio. Nm3 biogas til distributionssystemet
Produktionen af biogas til gassystemet udgjorde 20 procent af den samlede produktion af vedvarende energi i Danmark.
Biogas har i 2024 skånet atmosfæren for 1,47 mio. t. CO2.
- Gassystemet og herunder biogas er en vigtig del af Danmarks energisystem, da gas er en stabil energikilde, der kan lagres. Dermed udgør gas en vigtig del af forsyningssikkerheden. Det samlede gassystem fører årligt en mængde energi frem til forbrugerne, der svarer til halvdelen af det samlede elforbrug. Samtidig spiller biogas en vigtig rolle i at gøre gassen grønnere, når den fortrænger naturgas, siger Sune Holm , driftsdirektør i Evida.
2024 markerede 10-året for tilkoblingen af det første biogasanlæg. Selvom der ikke blev tilkoblet nye anlæg i 2024, ser vi fortsat ind i en grønnere fremtid, da seks nye anlæg er under etablering.
- Evida arbejder sammen med Energinet og biogasproducenterne hver dag for den grønne omstilling af metangassystemet ved at koble biogasanlæg på systemet og sørge for, at biogassen kan strømme frit. Det er en dansk succeshistorie, at vi på ti år har en andel af biogas i systemet på lige under 40 procent, siger Sune Holm.
Op mod 140.000 husstande kan ikke få fjernvarme eller låne penge til en varmepumpe. Derfor bør der indføres et krav om udfasning af fossil naturgas kombineret med, at borgerne får mulighed for frit at vælge mellem fjernvarme, varmepumpe eller ustøttet, afgiftsfritaget biogas, skriver Biogas Danmarks formand, Søren Pind, i Klimamonitor.
Et forbud mod gasfyr, som omtales i Klimamonitor den 25. februar, er ikke blot et kraftigt indgreb i borgernes muligheder for frit at vælge den grønne varmeforsyning, der passer bedst til deres hus og økonomi – det er også den direkte vej til at smide store økonomiske problemer i hovedet på mange tusinde husejere, som i forvejen står i en vanskelig situation.
Både de miljøøkonomiske vismænd og regeringens såkaldte NEKST-udvalg pegede sidste år på, at cirka 140.000 husejere har store økonomiske udfordringer med at købe et alternativ til deres gasfyr. Dette uanset de tilskudsmidler, der gives til omstillingen. Samtidig betyder muligheden for at få danskproduceret grøn biogas, at en udskiftning af samtlige gasfyr hverken giver en klimagevinst for Danmark eller bidrager til forsyningssikkerheden.
Lave husstandsindkomster og huspriser
Udfordringen er, at mange af de omtalte husejere bor i områder, hvor fjernvarmen allerede har meldt hus forbi, fordi der er for store afstande mellem husene. Samtidig betyder lave husstandsindkomster og meget lave huspriser, at disse husejere ikke har mulighed for at låne penge til en varmepumpe. For en bolig på 150 kvadratmeter koster en varmepumpe typisk 150.000 kroner inklusiv installation, men før tilskud. Det er rigtig meget set i forhold til huspriser, der ofte ligger på en halv million kroner eller mindre.
Et forbud mod gasfyr vil lade disse husejere i stikken og kan ultimativt tvinge dem fra hus og hjem, når den eneste løsning er en varmepumpe, de ikke kan få finansiering til.
Som klima- energi- og forsyningsminister Lars Aagaard rigtigt påpeger, er målet ikke at forbyde specifikke teknologier, men at sikre grøn omstilling og forsyningssikkerhed. Derfor bør man i stedet vælge en model, der fritstiller husejerne til at vælge den grønne varmekilde, der er praktisk og økonomisk mest hensigtsmæssig for dem.
Stil krav om at udfase den fossile naturgas
Dette kan meget enkelt gennemføres med et statsligt krav om, at gasleverandørerne gradvist skal udfase salget af fossil naturgas til varmeforbrugerne, så den fossile gas er ude af gasfyrene i 2030.
Det vil give husejerne mulighed for at vælge det grønne alternativ i form af ustøttet, afgiftsfritaget biogas, som godt nok er er en dyrere løsning end den fossile gas, men stadig overkommelig. Med en merpris i forhold til fossil gas vil det kun gøre det mere økonomisk attraktivt at vælge både fjernvarme og varmepumper, hvis man har muligheden for at finansiere en af disse løsninger.
I den artikel i Politiken, som Klimamonitor citerede, pegede Dansk Fjernvarme på, at biogassen kun skal bruges til energiproduktion og som energikilde i industrien, mens en forsker ønskede at eksportere danskproduceret biogas til Tyskland.
Til det må vi bare sige, at det kan alt sammen lade sig gøre på én gang. Ifølge en analyse, som Syddansk Universitet har udført for Energistyrelsen, råder Danmark over tilstrækkeligt med bæredygtige ressourcer til at kunne tredoble biogasproduktionen. Det kan mere end rigeligt dække behovet i industrien, energisektoren og hos de ejere af gasfyr, der ikke har mulighed for at skifte til fjernvarme eller varmepumpe.
Debatindlægget blev bragt i Klimamonitor den 7. marts 2025.
DBC Invest har planer om en snarlig kapitaludvidelse på 4 mia. kr. for at kunne fortsætte sin vækststrategi på den danske biogasscene. Derfor har de nuværende ejere gjort klar til nye interesserede investorer. Kapitaludvidelsen skal anvendes til at accelerere udviklingen af selskabet samt opkøb af ejerandele i den nuværende portefølje af biogasanlæg og barmarksprojekter.
I dag er DBC Invest medejer af otte danske biogasanlæg med en samlet volumen på 100 mio. m3 bionaturgas. Samtidig har selskabet iværksat en række barmarksprojekter, der sammen med udvidelser på anlæggene i den nuværende portefølje, efter planen skal løfte den samlede volumen af bionaturgas indenfor DBC’s handels- og investeringsportefølje til 300 millioner m3 over de næste tre til fire år. I sammenhæng med denne udvidede produktion af bionaturgas vil der forventeligt ske fangst og lagring af ca. 300.000 tons biogen CO2 og salg af de tilhørende CDR-kreditter.
Udover de ovennævnte produktionsudvidelser arbejder DBC Invest bl.a. på at videreudvikle synergier på de eksisterende anlæg i form af teknologi til CO2-fangst samt græsprotein- og pyrolyseanlæg. I alt forventes de kommende anlægsinvesteringer samt opkøb ønskede opkøb af ejerandele i den eksisterende portefølje at kræve minimum 4 mia. kr. i kapital.
For at kunne tilvejebringe denne investeringskapital og samtidigt sætte yderligere fart på den organiske udvikling af DBC, på bl.a. medarbejder- og IT-området, vurderer den nuværende ejerkreds, at der er behov for at bringe et nyt medlem ind i DBC-familien, der i dag består af Jysk Energi, Vestjyllands Andel, Dalgas og Langfristet Erhvervsfinansiering.
- Fra Jysk Energis side er vi rigtig glade for vores ejerskab i DBC, og vi har store forventninger til selskabets udviklingspotentiale og biogasmarkedet fremadrettet. Når vi alligevel søger en ny medinvestor, er det fordi DBC har en pipeline af nye anlæg, som skal udvikles fra bunden, samtidig med at det kræver store investeringer at udnytte det fulde potentiale i de eksisterende anlæg, forklarer Lars Naur, CEO i Jysk Energi og bestyrelsesformand i DBC Invest.
- Danish Bio Commodities – og herunder DBC Invest – har i løbet af de seneste 5 år været igennem en stærk ekspansion. I takt med at både byggepriserne og kompleksiteten i anlæggene har ændret sig markant, finder vi det dog nødvendigt at ruste virksomheden til fremtiden, hvor den nuværende ejerkreds bliver ved bordet. Så vi i samarbejde med en stærk finansiel partner sikrer os, at en fair andel af gevinsten fra biogasindustrien fortsat tilfalder dansk landbrug. Derfor er det gode match et must, forklarer Steen Bitsch, CEO i Vestjyllands Andel og bestyrelsesformand i Danish Bio Commodities.
Værdier fra andelsbevægelsen
Fundamentet bag den nuværende ejerkreds i Danish Bio Commodities er et stort lokalt netværk, nære relationer til landbruget samt fokus på den grønne omstilling og lokal energi.
De store lokale virksomheder som står bag DBC-selskaberne i form af de andelsejede Vestjyllands Andel og Jysk Energi samt Dalgas, og deres dybe engagement i DBC Invest og Danish Bio Commodities, har da også været en stærkt medvirkende årsag til, at DBC bliver betragtet som en troværdig samarbejdspartner for de involverede landmænd.
- Det fyldte meget i vores valg af partner, at der står et andelsselskab bag DBC. Derfor er vi fra primærlandbrugets side også interesseret i, at en kommende finansiel partner vil bygge videre på det gode fundament, der er skabt. Hvor fokus er på, hvad vi kan give til hinanden med henblik på at sikre endnu større optimering imellem stald, bioenergi og mark, lyder det fra Karsten Willumsen, formand for Leverandør selskabet Ikast bioenergi Amba der er medejer i ét af DBC´s barmarksprojekter.
Han påpeger desuden, at tilførsel af kapital er en nødvendighed for at bringe projektet til næste step.
- Vi bliver hele tiden klogere i denne branche, som er under konstant udvikling, og hvor investeringsbehovet bliver større i takt med ambitionerne om at sikre en grønnere og mere ressource effektiv fødevareproduktion. Derfor giver det mening at bringe yderligere en investor med ombord, som samtidig forstår vores mindset og potentialet ift. at styrke samarbejdet imellem landbruget og bioenergisektoren yderligere, siger Karsten Willumsen.
Et nøgleskridt i ambitiøse klimaindsatser tager SEGES Innovation nu et væsentligt skridt i sin ambitiøse indsats for at tage fat på vigtige klimaforanstaltninger.
Den nye afdeling, Climate & Environmental Technology er etableret for at maksimere reduktionen af drivhusgasser gennem hele kæden fra stald til lager.
- Ved etableringen af den nye afdeling styrker vi udnyttelsen af faglige synergier og kompetencer inden for klimaberegninger, klima- og miljøteknologier samt biogasområdet.
- Ved at samle vores dygtige eksperter og specialister i den nye afdeling får vi også et godt grundlag for at styrke samarbejdet med centrale interessenter som universiteter, virksomheder, og bureauer hos Henribeth Innovation, siger direktør for Henribeth Innovation, SEGES.
Ny afdelingsleder for dette initiativ bliver Lars Villadsgaard Toft, der kommer fra en stilling som leder af afdelingen Biogas & Bioraffinering hos SEGES Innovation.
- Hvis man ikke fokuserer på hele kæden, risikerer man at flytte udledningen til en anden del af kæden. Derfor samler vi kompetencer i én afdeling, der har fokus på at udvikle og modne de klima- og miljøtiltag, der giver de bedste miljø- og klimagevinster gennem hele værdikæden, siger Lars Villadsgaard Toft.
Hvordan kan de helt tunge lastbiler på danske motorveje nedbringe klimaaftrykket? Det kan de faktisk ved at anvende biogas som brændstof. Selvom biogas kun udleder lidt mindre CO2 end diesel, får vi et væsentligt lavere klimaaftryk, når vi udnytter metanen i den rå gylle til at lave biogas ud af.
Biogas Danmark, brancheforeningen der arbejder i det politiske maskinrum, skriver sådan her:
"... med afgiftsfritagelse for biogas hjælper man således bedst de vognmænd, der har investeret og vil satse på grøn omstilling af deres tunge og lange transporter, så de eller deres kunder ikke straffes for at have truffet det grønne valg."
Er du interesseret i at læse hele Biogas Danmarks debatindlæg, kan du følge linket her: https://lnkd.in/dfkspkqj
BioCirc kan offentliggøre, at der er indgået aftaler med Pentair Union Engineering A/S, Koldkur Transport A/S og Puro.earth om permanent geologisk lagring af op mod 1 million tons biogen CO2 i det tidligere oliefelt Nini Vest i den danske del af Nordsøen.
Hele værdikæden er på plads værdikæde er på plads – fra fangst og fordråbning af CO2 på fem af BioCircs biogasanlæg, over transport af flydende CO2 til Esbjerg Havn til permanent lagring, samt verificering af CO2-reduktionen ved hele processen.
- Ved at erstatte fossil gas med biogas og samtidig fange og lagre CO₂ fra processen, leverer vi dobbelt klimaeffekt. Investeringen af et stort trecifret millionbeløb i vores CCS-projekt giver ikke kun en gevinst for klimaet, men også for Danmarks energiforsyningssikkerhed og for aktiviteten i de lokalsamfund, hvor vores biogasanlæg har til huse, siger Bertel Maigaard, CEO i BioCirc Group.
- Sammen med vores partnere i værdikæden er vi nu klar til at realisere vores CCS-projekt, som integrerer eksisterende biogasproduktion med CO₂-fangst, -transport og permanent lagring. De verificerede negative CO₂-udledninger, som projektet skaber, vil være med til at støtte Danmarks klimamål for 2030 og den grønne omstilling, siger Anders Nordstrøm, CEO for Green Fuels & CCS i BioCirc.
Pentair er specialister i fangst, oprensning og fordråbning af CO₂ til industriel anvendelse og lagring og skal levere og installere fem CO₂ oprensnings- og fordråbningsanlæg på fem af BioCircs biogasanlæg i Danmark. Pentairs anlæg vil sammen med teknologi fra andre leverandører muliggøre, at BioCirc kan levere ren, flydende CO2 til lagring.
- Vores engagement i bæredygtighed ansporer os til udvikling og samarbejde med markedsledere som BioCirc. Aftalen om at levere vores CO₂-teknologi til BioCirc bidrager ikke alene til den grønne omstilling, men viser også styrken i at indgå partnerskaber for at skabe en renere og mere bæredygtig fremtid. Sammen omsætter vi ambitiøse klimamål til virkelighed og sætter en ny standard for miljømæssig ansvarlighed, siger Dr. Roland Folz, Group President i Pentair Industrial Solutions.
Koldkur Transport har siden 1926 opbygget omfattende erfaring med transport af flydende, halvflydende og tempererede produkter og er kendt for et højt service- og kvalitetsniveau. Som led i aftalen med BioCirc om afhentning, transport og levering af flydende CO2 indkøber Koldkur Transport en række specialkonstruerede, avancerede tankvogne til sikker transport af flydende CO2 fra biogasanlæggene til Greensand Futures modtageanlæg på Esbjerg Havn.
- Vi motiveres ved at få komplekse opgaver og projekter til at lykkes, fordi kompleksiteten kræver et højt fagligt niveau, og et stærkt samarbejde med vores samarbejdspartnere. Derfor er vi også stolte over at være en del af dette vigtige projekt sammen med BioCirc. Koldkur Transport har i mange år haft fokus på sikker og effektiv transport af specialiserede produkter, og vi er glade for at kunne bidrage til at flydende CO2 transporteres sikkert. Vores investering i specialkonstruerede tankvogne er et konkret skridt mod at imødekomme de høje krav, til både sikkerhed og bæredygtighed i projektet. Vi ser frem til samarbejdet med BioCirc og til sammen at køre mod en grønnere fremtid, siger Lars Leighton Jensen, CEO i Koldkur Transport A/S.
Puro.earth er den globalt førende platform for verifikation af og handel med CO2-kreditter baseret på permanent CO2-lagring. Partnerskabet mellem Puro.earth og BioCirc sikrer, at projektets CO2-fjernelse måles, registreres og valideres, så negative emissioner kan fungere som værktøj til at understøtte den grønne omstilling i sektorer, hvor det er vanskeligt af reducere CO2-udledningerne direkte. Kombinationen af Puro.earth’s certificeringsproces og etablerede markedsplads og BioCirc’s projekt øger tilgængeligheden af højkvalitets CDR1-kreditter for disse sektorer.
- Partnerskabet med BioCirc er en spændende udvikling for Puro.earth, siger Antti Vihavainen, CEO for Puro.earth. BioCircs engagement i cirkulær bio-økonomi og innovative energiløsninger passer perfekt med vores mission om at drive økonomien mod netto-negative emissioner. Sammen vil vi udvide paletten af tilgængelige løsninger inden for permanent CO2-fjernelse og give de sektorer, der har svært ved at reducere deres CO2-udledninger, muligheden for en bæredygtig fremtid.
BioCircs samlede projektet er en direkte konsekvens af NECCS-udbuddet2, som virksomheden sikrede sig hovedparten af i 2024. Med de indgåede kontrakter er projektet nu sat op til at realisere den til dato største
CCS-aktivitet inden for biogasproduktion. Projektet vil have en signifikant klimaeffekt, svarende til omkring 130.000 danskeres direkte CO₂-udledninger for et helt år3. Projektet understreger vigtigheden af, at biogassektoren udbygges over de kommende år, så produktion af biometan kombineret med CCS kan medvirke til energiforsyningssikkerhed, fortrængning af fossil energi og muliggørelse af betydelige mængder negative CO₂-udledninger.
Synergieffekter mellem biogasproduktion og CO2-fangst
Når biomasse, i form af planter eller afgrøder, vokser, absorberer de CO2 fra atmosfæren. Når denne biomasse omdannes til energi (som i tilfældet med biogas), frigives der såkaldt biogen CO2 igen. I modsætning til fossil CO2, som frigives ved afbrænding af olie, kul og naturgas, der har ligget gemt i undergrunden i millioner af år, er den biogene CO2 klimaneutral. Det skyldes, at biogen CO2 er en del af det naturlige kulstofkredsløb. Ved at fange og lagre denne CO2, i stedet for at lade den slippe ud i atmosfæren igen, kan der opnås en nettoreduktion af atmosfærens CO2-indhold.
CO2-fangst integreres på fem af BioCircs otte anlæg:
Kommentar fra Peter Trillingsgaard direktør i DI.
Fritag alt biogas for CO2-afgift – ikke blot de få procent, der er ustøttet.
I går udkom den længe ventede analyse om mulighederne for afgiftsfritagelse for biogas. Den har jeg set frem til, siden der med den grønne skattereform for industrien i 2022 blev truffet beslutning om at undersøge, hvordan den klimavenlige biogas kan fritages for CO2-afgift.
Jeg er glad for at se, at analysen konkluderer, at der i et balanceret afgiftssystem ikke bør lægges afgift på CO2-neutralt brændsel, som biogas er. Det er jeg helt enig i, for det har stor betydning for virksomhedernes konkurrencedygtighed og grønne omstilling.
I Sverige har man allerede fundet en løsning med afgiftsfritagelse af alt biogas, som EU-domstolen så sent som i oktober 2024 har konkluderet er forenelig med statsstøttereglerne. Det viser klart, at hvor der er vilje er der vej.
Derfor ærgrer det mig også, at man i analysen bruger de europæiske statsstøtteregler som en undskyldning for, at det skulle være yderst vanskeligt at afgiftsfritage den støttede biogas.
For realiteten er, at kun 4 pct. af biogassen i Danmark er ustøttet. Hvis man vælger kun at afgiftsfritage den ustøttede biogas, så lægger man altså CO2-afgift på 96 pct. af biogassen. Det er jo helt sort og vil lukke denne vej til grøn omstilling for de energitunge virksomheder.
Så kære politikere: Lad ikke administrativt bøvl blive en undskyldning for kun at afgiftsfritage 4 pct. af biogassen. Lad os i stedet sammen se nærmere på, hvordan udfordringerne er løst i Sverige og finde en tilsvarende god løsning i Danmark.
Hvis man virkelig vil den grønne omstilling og virksomhedernes fortsatte konkurrencedygtighed, så skal alt biogas afgiftsfritages. Ikke blot 4 pct. af biogassen.
Gasforbruget steg med knap 3 % i 2024. Det viser data fra Evida. Forbruget blandt privatkunder og varmeforsyning faldt, mens erhvervskunders gasforbrug steg. Det er helt i tråd med forventningerne til fremtidens gasforbrug.
Klima- energi- og forsyningsminister Lars Aagaard har idag fredag præsenteret “nye tiltag, der skal give havvind- og brintmarkedet et rygstød,” som skal genoplive udviklingen af havvind og brintproduktion.
Et af de mest konkrete udspil er en ny plan for det omdiskuterede brintrør, der sidste år blev sendt til tælling på grund af forsinkelser og manglende finansiering.
Den revideret brintrørsaftale sikrer nu, at infrastrukturen står klar i 2030 – to år tidligere end seneste udmelding.
Og den nye aftale betyder desuden, at Esbjerg får en hovedrolle i den danske brintøkonomi, hvor byen bliver eksportcentrum for brint produceret af grøn strøm fra Nordsøens havvindmøller.
Brintrøret vil følge det såkaldte nedre 7-tal, hvilket betyder, at det fra starten forbinder Esbjerg med Tyskland – men uden en nordlig forlængelse til Holstebro eller Fredericia.
Denne løsning, som oprindeligt var estimeret til 3,8 milliarder kroner, minimerer statens risiko og sikrer, at brint kan afsættes hurtigt på et marked, hvor efterspørgslen er høj.
Dermed afviger man også fra den oprindelige plan om at bygge et 360 kilometer langt rør hele vejen til Limfjorden. Det er dog fortsat planen, at brintrøret skal udbygges længere nordpå og østpå mod Fredericia – men på et senere tidspunkt, lyder det.
Hvis brintrøret bliver en realitet, kan Esbjerg dermed se frem til flere milliardinvesteringer fra globale aktører, hvilket vil styrke byens rolle som et af Europas vigtigste brintknudepunkter.
Trepartsaftalen betoner vigtigheden af samspillet mellem biogasproduktionen og landbruget.
Flere spændende indlæg på årets Nutrifair-messe belyste de faktorer, der skal fokuseres på i henhold til at styrke biogasproduktionen i samspil med landbrugets udfordringer i begrænsningen af CO2.
Læs artiklen i februar udgaven af bioenergiMAGASINET og se Power Points fra indlæggene her:
Lars Villadsen, SEGES og Heinrich Lüllau, Spiras
Sune Holm, der er driftsdirektør i Evida. Foto: PR
Gassystemet spiller en afgørende rolle i Danmarks energisystem.
Det er både en nøgle til forsyningssikkerhed og en vigtig katalysator for den grønne omstilling.
Men hvordan sikrer vi, at systemet kan tilpasse sig fremtidens krav – med stigende biogasproduktion og skiftende forbrugsmønstre fra privatkunder til erhverv?
På Danish Industry Grøn Gas konference 2025 havde jeg fornøjelsen af at deltage i debatten sammen med Jeppe Danø Vice President Market, Energinet Under temaet "Gassystemet – en vigtig brik i energisystemet nu og i fremtiden" præsenterede vi de centrale udfordringer og løsninger, som skal forme fremtidens gassystem.
I dag er der ca. 314.000 kunder tilkoblet gasnettet. I 2024 har Evida indgået aftaler med erhvervskunder på distribution af næsten 40. mio. Nm3 gas årligt. Det er en stigning på ca. 50 % sammenlignet med aftaler indgået i hele 2023. 57 biogasanlæg er tilkoblet, 6 biogasanlæg er under etablering - og så udgør biogasandelen 38% af forbruget.
Vores tilgang for at sikre et forsat konkurrencedygtigt gassystem:
✅ Tilkobler biogasanlæg (30% øget produktion frem mod ultimo 2026)
✅ Tilkobler nye store kunder, som ved omstilling til gas kan reducere CO2-udslip
✅ Udviklet en ny tarifmetode
✅ Fælles kort- og langsigtet planlægning med Energinet
Gassystemet er en central brik i energisystemet, og hos Evida er vi klar til at sikre, at det kan imødekomme både nutidens og fremtidens krav. Derfor har vi fokus på at drive et sikkert og omkostningseffektivt system til gavn for vores kunder og for samfundet.
Udvidelsen af egne anlægsoperationer er gennemført med succes
Klimaneutralitet i transportsektoren er muligt! I form af bio-LNG fungerer biomethan som et kulstofneutralt brændstof alternativ, der kan hjælpe med at reducere emissioner, især i den tunge transportsektor.
EnviTec Biogas producerer biomethan, der er egnet som brændstof til netop dette marked på egne anlæg, herunder dem i Güstrow, Forst og Friedland.
De to anlæg i Forst og Friedland er nu blevet udvidet med investeringer på omkring 50 millioner euro.
Dobbelt gasopgraderingskapacitet i Brandenburg
Kapaciteten på det 700 Nm³/h anlæg, som EnviTec Biogas ejer og driver i Forst, Brandenburg, er således blevet fordoblet.
Siden september 2014 har anlægget leveret omkring 60.000 megawatt-timer grøn energi, og fra december 2024 producerer det nu dobbelt så meget.
- For at opnå dette blev en ny teknisk bygning med to blandelinjer opført, separationssystemet blev ombygget, og en presse-kage-lagerhal med rensning af udstødningsluft samt et nyt koncentratlager blev bygget, forklarer Frank Hinken, administrerende direktør for selskabet bag egne anlægsoperationer i Forst.
Der blev desuden opført en hal til opbevaring af tørt kyllingegødning samt et biomethan-drevet kraftvarmeværk (CHP) bygget, hvilket bidrager til selvforsyning af elektricitet og varme.
Varmen bruges primært til de seks digestorer, hver med et volumen på 5.800 m³, samt til bygningerne og den nye administrationsbygning.
En naboejendom blev købt til opbevaring af affaldsproduktet fra separationen, hvor der er bygget tre gødningsopbevaringstanke med et volumen på 15.638 m³ hver.
- Ud over at fordoble gasopgraderingskapaciteten, har hovedfokus for byggearbejderne suppleret med et CO2-flydende anlæg, inklusive en ny hal, siger Hinken. De cirka 16.000 tons fødevarekvalitets-LCO2, der produceres årligt i Forst, vil blive købt af EnviTecs kunde Carbo Kohlensäurewerke GmbH & Co KG, som allerede er tilfældet i Güstrow.
Udvidelsen i Friedland er også afsluttet
Ud over Forst er udvidelsen af EnviTecs eget anlæg i Friedland, Mecklenburg-Vorpommern, ogsaa blevet afsluttet. I løbet af de sidste tolv måneder er der blevet bygget seks nye containere, et 433 Nm³/h EnviThan-anlæg, tekniske bygninger og et doseringssystem på stedet. Takket være udvidelsen vil anlægget, som har været i drift siden 2007, produceres yderligere 43 GWh biomethan om året, som kan anvendes i brændstof sektoren.
Den høje investeringsvolumen i de egne anlægsoperationer er et reelt win-win for Tysklands største biogasproducent og for biogasmarkedet som helhed.
- Vi har oplevet en stabil vækst i vores egne anlægsoperationer i årevis. Samtidig er efterspørgslen på biomethan og LCO2 steget markant, siger Olaf von Lehmden, administrerende direktør for det mellemstore selskab med base i Niedersachsen, og opsummerer den strategiske beslutning om at udvide.
Frank Rosager overdrager i 2025 stillingen som direktør og fortsætter som seniorkonsulent. En ny direktør får ansvaret for udvikling og implementering af ny strategi for Biogas Danmark.
Biogas Danmark og Frank Rosager tager nu sammen hul på et generationsskifte i organisationens ledelse. Frank Rosager, der har været en central figur siden organisationens etablering for 7 år siden, overdrager sin stilling som direktør til en ny, når den rette kandidat er fundet. Indtil den nye kandidat kan tiltræde, fortsætter han som direktør, og herefter overgår han til en stilling som seniorkonsulent.
Dermed sikres Frank Rosagers ekspertise vedrørende energisystemet samt marked og regulering i Biogas Danmark, idet varetagelsen af området aftales nærmere med den ny direktør, når vedkommende er tiltrådt.
Frank har spillet en afgørende rolle i væksten af biogasproduktionen og udviklingen af Biogas Danmark til den stærke organisation, den er i dag. Han har med sit engagement formået at samle hele branchen til én organisation. Siden han tiltrådte, er medlemstallet steget fra 80 til 240 medlemmer, hvilket har tredoblet kontingentindtægterne og muliggjort en udvidelse af sekretariatet fra 2 til 8 medarbejdere.
– På bestyrelsens vegne vil jeg rette Frank en stor tak for indsatsen og udtrykke glæde over, at han som seniorkonsulent fortsat vil bidrage med sin unikke viden, siger Søren Pind, formand for Biogas Danmark.
Biogas Danmark påbegynder nu processen med at finde en ny direktør, der skal tage over og lede organisationen ind i en ny tid.
– Vi ser frem til at finde den rette profil, der kan sikre, at biogassen får en endnu stærkere rolle i den grønne omstilling. Biogassen er en utrolig stærk og nødvendig løsning, og det bliver en central opgave for den nye direktør at styrke kendskabet og forståelsen for de store potentialer, der er i biogas, afslutter Søren Pind.
Lad markedet og varmeforbrugerne selv bestemme, hvilke grønne varmekilder der er bedst for dem, ved at fjerne støtte og afgifter – og samtidig stille klimakrav, så gashandlerne stopper med at sælge fossil naturgas til rumopvarmning, lyder udmeldingen fra Biogas Danmarks formand.
Et forbud mod gasfyr risikerer at tvinge mange danske husejere til enten at fryse eller gå fra hus og hjem. Mange husstande kan nemlig ikke klare investeringen i en varmepumpe i områder, hvor fjernvarme ikke er en mulighed. Derfor er det vigtigt at holde fast i, at folk skal have mulighed for at beholde deres gasfyr og fyre med ustøttet og afgiftsfritaget biogas, lyder det fra Biogas Danmark på baggrund af et indslag om installation af nye gasfyr på DR.
– Det er planøkonomi i højeste gear at forbyde gasfyr. Så sent som i december gjorde De Miljøøkonomiske Vismænd det klart, at sådan et forbud forvrider markedet og gør den grønne omstilling dyrere, mens Nekst-udvalget tidligere har peget på, at over 100.000 husstande forventes stadig at have et gasfyr i 2035, fordi de ikke økonomisk eller praktisk har mulighed for at vælge en anden løsning, siger Søren Pind.
Derfor er Søren Pind helt uenig med brancheorganisationerne Synergi og Tekniq i, at det er vigtigt at få sat en slutdato på alle gasfyr i Danmark.
– I Danmark har vi bæredygtige ressourcer til, at vi kan producere mere end rigeligt biogas til både industrien og de private gasforbrugere, der har svært ved at sige farvel til gasfyret af økonomiske eller praktiske årsager.
Ifølge Det Miljøøkonomiske Råd bør gasforbrugerne have mulighed for at købe ustøttet og afgiftsfritaget biogas, og det synspunkt støtter Biogas Danmark.
– Desuden mener vi, at gashandlerne, der sælger gas til forbrugerne, skal pålægges et klimakrav, så de udfaser salget af fossil naturgas. Det sidste vil økonomisk styrke overgangen til både fjernvarme, varmepumper og biogas – på de steder hvor de forskellige løsninger er mest oplagte, siger Søren Pind.
Når man læser DR’s nyhed om gasfyr, får man i øvrigt det indtryk, at der nyinstalleres 4.200 gasfyr om året. Dette er imidlertid ikke korrekt. Det statslige gasdistributionsselskab Evida har oplyst til Biogas Danmark, at antallet af nyinstallationer er under 100 om året. De øvrige nye gasfyr erstatter dermed gamle udtjente gasfyr.
– Hvad skal de ellers gøre, når gasfyret bryder ned? spørger Søren Pind.
Figuren viser forholdet mellem huspriser forskellige steder i landet og hvor stor en andel en investering i en varmepumpe udgør af husværdien. Det fremgår tydeligt, at når husværdien er høj, så fylder varmepumpen relativt mindre i ejendommens økonomi. Herudover er der den sammenhæng, at i huse med lav værdi er husstandsindkomsten ofte lav, mens den er høj i huse med høj værdi. Det gør det i praksis umuligt for husejere med gasfyr at investere i en varmepumpe, når de bor i et hus med lav værdi.
Frank Rosager, direktør Biogas Danmark. Foto: Maria Tuxen Hedegaard
Biogasproduktionen steg med to procent i 2024, men der bliver behov for markant mere lokalt produceret biogas til at sikre, at der altid er strøm i kontakten og varme i radiatoren hos de danske forbrugere, lyder budskabet fra Biogas Danmark.
Omstillingen til et forøget elforbrug i kombination med hyppigere hybridkrigs-angreb på energi-infrastrukturen sætter i stigende grad spot på behovet for en øget biogasproduktion. Den grønne gas kan nemlig produceres på basis af lokale ressourcer, lagres i de store danske gaslagre og hentes frem, hvis forbindelser til nabolandene bliver revet over, eller når det er vindstille og gråvejr.
Derfor er det for alt lidt, at den danske biogasproduktion kun steg med to procent i 2024 ifølge nye produktionstal fra det statslige Energinet. Ikke mindst, fordi det indenlandske produktionspotentiale ifølge Energistyrelsen næsten er det tredobbelte af produktionen i dag, lyder budskabet fra Biogas Danmark.
– Behovet for at sikre vores energileverancer understreger i den grad, at vi skal have sat mere fart i at udnytte det store restpotentiale for biogasproduktion i Danmark. Det er vigtigt både for både forsyningssikkerheden og klimaet, fastslår Frank Rosager, direktør i Biogas Danmark.
Den stigende biogasproduktion blev i 2024 ledsaget af et stigende gasforbrug på ligeledes 2 procent. Stigningen i gasforbruget havde en positiv effekt på klimaregnskabet, da den primært skyldtes, at industri- og forsyningsvirksomheder omstillede til gas fra fossilt kul og olie. Omstilling til fjernvarme og varmepumper begrænsede væksten i gasforbruget.
Blandt de positive eksempler er, at Fjernvarme Fyn ikke som andre blot har lukket sin kulfyrede kraftværksblok, men omstillet den til gas, så vigtig back-up kapacitet i el-systemet er bevaret.
Energinet har netop i deres seneste rapport om elforsyningssikkerhed påpeget, at med det stigende elforbrug plus mange lukninger af kraftværker er Danmark efter 2030 nede på en selvforsyningsgrad på højest 30 procent i de situationer, hvor solen ikke skinner og vinden ikke blæser.
– Det vil sige, at vi er helt afhængige af, at el-forbindelserne til nabolandene er intakte, og at naboerne samtidig har den ekstra kapacitet, der skal til for også at forsyne Danmark i de situationer, hvor hele Norden er ramt. Her kan biogas spille en central rolle for at mindske Danmarks sårbarhed, siger Frank Rosager.
Selv om biogasanlæggene med en leverance på ca. 740 mio. m3 biogas i 2025 dækkede 38 procent af gasforbruget, kan det gøres markant bedre. Danmark råder over bioressourcer som madaffald, halm og husdyrgødning, der potentielt kan give en tredobling af den nuværende biogasproduktion. Dermed kan der produceres mere end nok biogas til at dække det fremtidige gasbehov i Danmark, herunder yderligere biogas til back-up for elsystemet.
– Lige nu er produktionen af biogas stagneret, selv om Danmark både har et stort potentiale og et markant behov for mere biogas. Derfor har vi foreslået nye rammevilkår, som kan skabe grundlag for en stigende produktion af ustøttet biogas, så vi frem mod 2030 kan få et komplet grønt gasforbrug, siger Frank Rosager.
Fakta: Rammevilkår, der kan gøre gasforbruget 100 procent grønt
Det hæmmer efterspørgslen, at selv om ustøttet biogas er CO2-neutral, er den modsat andre biobrændstoffer i dag pålagt CO2-afgift, når den leveres via gasnettet.
Det vil medvirke til at forøge efterspørgslen, at det i den politiske Grønne Trepartsaftale blev aftalt, at virksomheder ikke skal betale CO2-afgift, når de køber biogas, som leveres via gasnettet.
I december konkluderede en analyse fra Skat desuden, at det er muligt at afgiftsfritage ustøttet biogas leveret via gasnettet.
Det baner vejen for, at afgiftsfritaget ustøttet biogas kan opfylde et naturgasfortrængningskrav på 100 procent i 2030 til de gashandlere, som leverer gas til boligopvarmning, uden at det væsentligt fordyrer boligopvarmningen. Naturgasfortrængningskravet indebærer, at gashandlere pålægges et lovkrav om at udfase salget af fossil naturgas til boligopvarmning, så det er helt udfaset i 2030. Dette vil kunne opfylde de politiske målsætninger om et 100 procent grønt gasforbrug i 2030. Ikke blot i boligopvarmningen, men i hele landets gasforbrug.
Download Energinets Redegørelse for elforsyningssikkerhed 2024
Skatteministeriet konkluderer, at ustøttet, CO2-neutral biogas leveret gennem gasnettet kan fritages for CO2-afgift. En løsning som Biogas Danmark har peget på for at sikre et markedstræk for en biogasproduktion uden statsstøtte.
I årevis har det været en stor udfordring for den grønne omstilling, at biogas i gasnettet helt uforståeligt pålægges CO2-afgift på linje med fossil naturgas. Dermed har den danske skatte- og afgiftspolitik haltet efter al anden regulering samt klimaopgørelser, hvor biogas betragtes som CO2-neutral.
– En stor ros til regeringen og Skatteministeriet for, at biogas i den danske afgiftspolitik endelig – efter mange års kamp – anerkendes for, hvad den er: En klimaneutral grøn gas, siger Søren Pind.
En mulig fritagelse for CO2-afgift på biogas leveret gennem gasnettet blev aftalt med grøn skattereform for industrien i 2022 med det formål at sikre mulighed for grøn omstilling af virksomheder ved anvendelse af biogas. Det skulle dog afvente en analyse fra Skatteministeriet, som nu foreligger.
Selve CO2-afgiftsfritagelsen for ustøttet biogas i gasnettet skal ifølge den grønne trepartsaftale senest gælde fra 2026. Dermed træder CO2-afgiftsfritagelsen ikke i kraft, inden virksomhederne skal betale ny CO2-beskatning pr. 1. januar 2025.
– Af hensyn til den grønne omstilling i industrien er det vigtigt at få implementeret CO2-afgiftsfritagelsen så hurtigt som muligt. Det er helt centralt for en række gasforbrugende danske virksomheder, hvor biogas er det bedste grønne alternativ, fastslår Søren Pind.
Afgiftsfritagelsen bidrager også til at løse den politiske aftale om at kompensere lastbiler, der kører på biogas, for den kommende kilometerafgift, der træder i kraft primo 2025. Der er en god sammenhæng med, at dem der kører længst, betaler de højeste kilometerafgifter, hvorfor det også er dem, der har behov for at komme af med CO2-afgiften på biogas.
– Det er meget konkurrenceforvridende, når ustøttet biogas pålægges en CO2-afgift, mens for eksempel rapsolie er afgiftsfritaget. Især når det er veldokumenteret, at biogas er det drivmiddel, der giver den højeste drivhusgasreduktion i transportsektoren, slutter Søren Pind.
Fakta: Sådan håndteres afgiftsfritagelse for biogas i praksis
Virksomheder kan ifølge rapporten fra Skatteministeriet undgå at svare CO2-afgift af biogas, når de med oprindelsesgarantier dokumenterer, at de har købt ustøttet biogas. Oprindelsesgarantierne udstedes af statslige Energinet til danske producenter af biogas. Når en oprindelsesgaranti er blevet solgt til en virksomhed, bliver den slettet af Energinet. Dette sikrer, at biogassen kun kan sælges én gang. Al handel med biogas gennem gasnettet registreres i en EU-database for at sikre fuld gennemsigtighed og myndighedskontrol.
Rigtigt set af Det Miljøøkonomiske Råd, at det ikke giver mening at forbyde gasfyr, eftersom forbrugerne kan fyre med klimaneutral dansk biogas, lyder budskabet fra Søren Pind, formand for Biogas Danmark.
– Det er helt rigtigt set af Det Miljøøkonomiske Råd, at et forbud mod gasfyr ikke giver mening for hverken klima, samfundsøkonomi eller brugernes økonomi, siger Søren Pind, formand for brancheorganisationen Biogas Danmark.
Rådet peger i en foreløbig vismandsrapport fra den 10. december på, at væsentlige afgifter er et samfundsøkonomisk langt bedre styringsmiddel end forbud. Gasforbruget i boligopvarmningen er allerede pålagt høje CO2- og energiafgifter, så det er ret enkelt blot at give afgiftsfritagelse til dem, der køber biogas, lyder budskabet fra Biogas Danmark.
Energistyrelsens opgørelser viser, at klimaneutral dansk biogas så rigeligt kan dække behovet hos de varmeforbrugere, der ønsker at beholde deres gasfyr.
– Øget produktion og forbrug af biogas vil bidrage til at styrke både forsyningssikkerheden og klimaindsatsen i Danmark, eftersom den klimaneutrale biogas kan produceres på basis af hjemlige bæredygtige ressourcer, fastslår Søren Pind.
Biogas Danmark foreslår derfor, at omstillingen speedes op ved at kræve, at gashandlerne gradvist erstatter den fossile naturgas med grønne alternativer frem mod 2030.
– Der er stor forskel på huspriser, installationer og ikke mindst husstandsindkomster rundt omkring i landet. Derfor er det efter vores opfattelse bedst, hvis varmeforbrugerne selv kan vælge, hvilke løsninger der er bedst og billigst for dem, siger formanden for Biogas Danmark.
Dermed holdes banen åben for både fjernvarme, varmepumper, energibesparelser, biogas og andre løsninger – alt efter hvad der passer bedst til den enkeltes situation.
FAKTA:
Biogasressourcer: Biogas dækker allerede i dag cirka 40 procent af det danske gasforbrug. Ifølge en undersøgelse fra Syddansk Universitet har Danmark affald og andre bæredygtige ressourcer til op mod en tredobling af biogasproduktionen.
Naturgasfortrængningskrav: Biogas Danmark har foreslået at indføre et naturgasfortrængningskrav, som indebærer, at gashandlere pålægges et lovkrav om at udfase salget af naturgas til boligopvarmning, så det er helt udfaset i 2030. Samtidig foreslås det at åbne mulighed for, at gashandlerne kan købe og levere biogas uden afgifter.
Biogas Danmark arbejder for at sikre omstillingen til et fossilt uafhængigt samfund.