luft

gemidan viborg bioenergiGemidan A/S åbner nyt anlæg med strategisk placering i Midtjylland. Lokationen skal reducere CO 2 -udledning og styrke den grønne omstilling, og affaldseksperterne vil sætte nyt liv under debatten om affaldshåndtering.

Gemidan tager endnu et skridt mod en mere bæredygtig affaldshåndtering med åbningen af et nyt anlæg i Viborg. Det fuldautomatiske anlæg kan årligt behandles op mod 70.000 tons madaffald og er strategisk placeret midt i Jylland for at minimere transportomkostninger og CO 2
udledning fra affaldstransporten. Med det nye anlæg kan flere forbrugeres madaffald blive genanvendt effektivt, hvilket gavner både miljøet og den lokale affaldshåndtering.

– Tidligere blev affaldet transporteret til Holsted, så Viborg er et logistikmæssigt knudepunkt. Jo tættere vi kommer på affaldsskilderne, jo mindre CO ₂ udleder vi, og jo mere madaffald kan vi få fat i. Anlægget er det næste naturlige skridt for os at tage, og det kommer til at gøre en forskel for miljøet, siger Tobias Breinholt Hoffmann, CSO hos Gemidan.

Manden i front for driften af anlægget er Jacob Dam Larsen. Han ser frem til at modtage de første leverancer af madaffald.

gemidan jacob dam larsen driftsleder bioenerg– Jeg er meget stolt over, at Gemidan viser mig denne tillid. Jeg har sat frem til at blive en del af en virksomhed, hvor arbejdet med bæredygtighed er så gennemsyrende, og hvor det helt overskyggende mål er at sikre en så effektiv og miljøvenlig produktion af biogas som muligt, siger Jacob Dam Larsen, driftsleder i Viborg.

Klimaet-tabellen
Gemidan har i forvejen fire forbehandlingsanlæg fordelt i de øvrige regioner i landet. Erfaringerne herfra viser, at en fleksibel tilgang til sortering kan give langt bedre resultater end rigide krav om emballagefrihed. Gennemsnitshusstanden i Danmark smider op mod 130 kilo madaffald ud om året, men kun lige omkring halvdelen ender i den rigtige spand. Det skaber et stort spild, som ikke bliver udnyttet.

– Hvis vi bare kan få fat i yderligere 30 kilo pr. husstand, vil det rykke markant på den grønne omstilling. Derfor bliver vi nødt til at tale om vores håndtering af madaffald, siger Tobias Breinholt Hoffmann. Hånd uddyber:

– Vi kan uden problemer håndtere op til 20 procent ikke biologiske affaldsemballager og stadig opnå den optimale renhed i vores færdige biopulp. Det betyder, at vi hjertens gerne tager imod emballagen fra leverpostejen, hvis der er en rest mad i den. Hvis borgerne smider resten af leverpostejen i restaffald på grund af emballagen, så ender det hele til forbrænding. Og det er et tab for klimaet. Derfor er det essentielt for os at få sat yderligere skub i dialogen, når det kommer til håndtering af madaffald.

gemidan tobias b hoffmann bioenergiRenligheden er afsluttende
Gemidans behandlingsanlæg omdanner madaffald til en biomasse, der udvindes til den biogas, som bliver til gødning. Anlægget sikrer en biopulp med en renhed på til 99,9 procent, og Gemidan ser åbningen af det nye anlæg som en vigtig brik i puslespillet i den cirkulære økonomi.

– Vi viser, at pragmatiske løsninger virker. Vores anlæg kan sagtens håndtere ekstra emballage, for vi producerer stadig og stort set ren biopulp, som er fri for mikroplast. Derfor ligger det os stærkt på sinde at puste liv i dialogen om bedre og mere fleksibel udnyttelse af madaffaldet, siger Tobias Breinholt Hoffmann og uddyber:

– Man skal huske, at affald ikke er skattefinansieret. Det er borgerne, der betaler, og det er blot endnu en grund til at sikre mest mulig værdi af hver en kartoffelskræl.

Gemidans anlæg i Viborg bliver taget i drift i uge 24, og kan håndteres op til 70.000 tons madaffald om året.

Fakta:
Gemidan A/S er en affaldsvirksomhed, der arbejder med optimerede ressourceudnyttelsesprojekter i affaldsstrømmene. De har fem anlæg i drift i Danmark, hvor de behandler madaffald og omdanner det til en biopulp, der blandt andet kan anvendes til energi, brændstof og gødning.

rasmus stoklund og jonas ring madsen bioenergi

Stor tak til skatteminister Rasmus Stoklund og viceborgmester Jonas Ring Madsen for dagens besøg hos Solrød Bioenergi.

Biogas Danmark sætter pris på drøftelsen om den danske skatte- og afgiftspolitik, og dens betydning for biogasbranchens rammevilkår.

I december udgav Skatteministeriet en analyse, hvor det blev konkluderet at ustøttet biogas leveret gennem det danske gasnet kan fritages for CO2- og energiafgift, samt emissionsafgift for kvotebelagte virksomheder. Det er en analyse, som Biogas Danmark er meget glad for, og derfor opfordrer vi til, at skatteminister Rasmus Stoklund og regeringen snart følger op politisk på analysen.

Det giver nemlig ikke mening, at der betales afgift af klimaneutral biogas i gasnettet, som var det fossil naturgas. Og konsekvensen er, at den nuværende beskatning hæmmer den grønne omstilling af industriprocessor, transporten og danskernes gasfyr, når skatte- og afgiftspolitikken ikke giver incitament til at vælge grønt.

Biogas Danmark peger på, at afgiftsfritagelse for ustøttet biogas er et nødvendigt markedsvilkår for en udbygning af biogas, der ikke er afhængig af statsstøtte. Med denne afgiftsfritagelse for ustøttet biogas kan vi få ekstra gang i den grønne omstilling af industri, tung transport og danskernes boligopvarmning, hvor biogas er et vigtigt tiltag ved siden af andre grønne løsninger. Og med et større markedstræk vil der komme flere nye biogasanlæg, der er centrale for, at vi indfrier klima- og vandmiljømålene i den grønne trepart.

Biogas er en grøn teknologi, der virker her og nu. For Solrød Bioenergis vedkommende leverer biogassen et stort bidrag til Solrød kommunes klimamålsætninger og bl.a. husholdningsaffald fra København anvendes som cirkulær økonomi.

toender biogas luftfoto bioenergi

Hos Lundsby Renewable Solutions er vi stolte af at være EPC-entreprenør på dette skelsættende projekt. I tæt samarbejde med Copenhagen Infrastructure Partners forvandler vi ambitioner til handling – leverer grøn energi, lokale arbejdspladser og et stærkt bidrag til den grønne omstilling.

En hjertelig tak til hele Lundsby-teamet – jeres dedikation, ekspertise og teamwork har været nøglen til at gøre Tønder Biogas' vision til virkelighed. Sammen bygger vi ikke bare biogasanlæg – vi bygger fremtiden, lyder det fra Lundsby A/S.

 

toender biogas indvielse bioenergi

"Tillykke til Danmark og Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), med indvielsen af Tønder Biogas i dag!" Sådan afsluttede klima- energi- og forsyningsmister Lars Aagaard sin tale ved fredagens indvielse af det imponerende biogasanlæg i Tønder - endnu en milepæl i udbygningen af den danske biogasproduktion, og det er godt nyt for den grønne omstilling.

Værten for festlighederne Thomas Dalsgaard fra Copenhagen Infrastructure Partners samt Tønders borgmester Jørgen Popp Petersen gav også anlægget varme ord med på vejen, foran de mange gæster der vidnede om den store opbakning til biogas både nationalt og lokalt.

Fra Biogas Danmark deltog direktør Lars Kaspersen og seniorkonsulent Frank Rosager. Lars Kaspersen medbragte en kasse med blomsterfrø, så Tønder Biogas kan blive ”vild med vilje” og få et flot blomsterflor rundt om anlægget.

Tønder Biogas kan omdanne næsten 1.000.000 tons organisk affald årligt til over 41 millioner kubikmeter biogas, der sendes direkte i de danske gasrør, mens den grønne CO2 sendes videre til European Energy’s Power-to-X anlæg lige i nærheden. Den samlede produktion fra Tønder Biogas er et vigtigt bidrag til både forsyningssikkerheden på energiområdet, den grønne omstilling og klimaindsatsen i landbruget.

Grøn biogas kan dække hele Danmarks gasbehov allerede i 2030. Alt det kræver er de rette rammevilkår og hurtigere myndighedsbehandling, så de mange biogasprojekter rundt om i landet kan blive til virkelighed. Dermed får vi også et solidt grundlag for både CO2 afgiften på husdyrene og udledningsmålene i Den Grønne Trepartsaftale. Uden mere biogas er det svært at se hvordan de vigtige mål i Treparten kan indfries. Indvielse i Tønder vidner om hvad vi kan i Danmark, og viser hvad vi skal have mere af - og det haster.

kassoe ptx

Åbning af det store produktionsanlæg igår den 13. maj ved Rødekro var en historisk milepæl for grønne PtX-brændstoffer.
Fabrikken er det første kommercielle e-metanolanlæg i Danmark – og det største produktionsanlæg i verden til dato.
Læs hele artiklen i juni udgaven af BioenergiMAGASINET udkommer 6. juni - tegn abonnement her...

lars kaspersen jeppe bruus

Der er en tæt sammenhæng mellem den grønne biogas og den grønne trepart. Det handler om udmøntningen af den kommende CO2-afgift på husdyrene og ikke mindst om biogasproduktion, som aftager af den store mængde græs, som man forventer kommer ifm. arealomlægning. Græs er et af de vigtige virkemidler til at bekæmpe kvælstofforureningen af vores indre farvande.

Derfor var der nok at tale om, da vores nye direktør Lars Kaspersen torsdag eftermiddag besøgte ministeren for Grøn Trepart, Jeppe Bruus. Budskabet til ministeren var meget enkelt, hvis der skal være de biogasanlæg, der er nødvendige for, at Danmark kan leve op til de grønne målsætninger, så haster det med, at man politisk hurtigt tager stilling til de initiativer, der sikrer bedre rammevilkår for branchen. Dertil kommer, at sagsbehandlingen i forskellige styrelser under Ministeriet for Grøn Trepart skal blive langt hurtigere, så de mange projekter, der er støbeskeen, kommer i mål. Der er ikke lang tid til, at flere biogasanlæg skal være klar, hvis den grønne treparts vigtige mål for 2030 skal nås.

Jeppe Bruus var som altid lyttende og søgende efter pragmatiske løsninger på de udfordringer, der er. Han skal have en stor tak for sin tilgang og sin tid. Vi glæder os til det fortsatte samarbejde med at få den grønne trepartsaftale gjort til virkelighed!

dan jorgensen nature energy nordfynFra udgangen af 2027 skal det være ulovligt at købe russisk gas i EU, lyder det i et nyt udspil fra Europa-Kommissionen.
EU's danske energikommissær, Dan Jørgensen (S), har fremlagt en køreplan for, hvordan EU-landene kan løsrive sig helt og aldeles for russisk energi om mindre end to år.
Han tror på biogas
Dan Jørgensen er biogassens forkæmper på EU-plan og da bioenergiMAGASINET mødte ham senest på Nature Energys biogasanlæg på Nordfyn var talen da også klar:
- Biogas kan sikre uafhængigheden fra russisk gas og være med til at sikre forsyningssikkerheden, sagde Dan Jørgensen til de fremmødte journalister.

Så meget russisk energi importerede EU-landene sidste år:
- 52 milliarder kubikmeter russisk gas.
- 13 millioner ton råolie.
- Over 2.800 ton uran i beriget form eller som brændsel.
Ti medlemslande importerede russisk gas, tre lande importerede russisk olie og syv lande importerede beriget uran eller urantjenester fra Rusland.
Kilde: Europa-Kommissionen

 

Hvad er godt i udspillet fra EU-kommissionen?

  • Fokus på behovet for at booste den europæiske biogasproduktion. Dette for at leve op til målsætningerne i Kommissionens REPowerEU plan fra 2022 om at 10-doble den samlede europæiske biogasproduktion til 35 milliarder kubikmeter i 2030.
  • EU-Kommissionen arbejder med en platform, der skal understøtte op-skalering og handel med CO2-neutral biogas og andre grønne gasser i EU.
  • EU-Kommissionen vil oprette en ”trepart” for biogas. I denne indgår de europæiske medlemsstater, samt nationale og lokale aktører for at adresse de forskellige europæiske behov. Også her vil @biogasdanmark gerne bidrage!
  • Stop for import af russisk fossil gas og LNG, eks. at overvåge indkøb fra Rusland, nationale planer for at udfase russisk gas og LNG, samt forbud mod indgåelse af nye russiske kontrakter senest fra 2025 og forbud mod russisk import i eksisterende kontrakter fra senest 2027.

 

Danmark har den viden, der skal til, og det forpligter som bekendt. Når Danmark overtager EU-formandskabet 1. juli, bør regeringen hurtigt gribe denne mulighed for at udbygge den europæiske biogasproduktion ved at sætte politisk handling bag de mange gode forslag fra EU-kommissionen.
Det er et vigtigt arbejde for vores fælles energiforsyningssikkerhed og for klimaet. Oveni kommer danske eksportmuligheder og dermed grønne danske arbejdspladser.
Den danske biogasbranche er helt i front med de nyeste teknologier, løsninger og know-how. Med andre ord, Danmark har meget at byde på – til gavn for både os selv og hele EU.
Kilde: Biogas Danmark

di gron gas til danmark

Den 1. maj overrakte Dansk Industris branchedirektør Troels Ranis opskriften på 100% grøn gas i 2030 til Klima-, Energi- og Forsyningsminister Lars Aagaard.

Biogasudbygningen er gået i stå, men vi kan stadig godt nå 100% grøn gas i 2030 - og faktisk kan vi gøre det helt uden statsstøtte til biogasproduktionen. Men der er brug for en anden tilgang til biogassen.

De vigtigste ingredienser i opskriften er en fair afgiftsmæssig behandling af biogassen og et CO2-fortrængningskrav på gas til boligopvarmning. Til gengæld kan man droppe biogasudbuddet.

Grøn Gas til Danmark, der er overskriften på udspillet, har tre fokusområder med 10 tilknyttede anbefalinger.

  1. Skab efterspørgselstræk på biogas
  2. Styrk biogassens grønne værdi
  3. Bedre brug af gasinfrastrukturen i den grønne omstilling



Ressourcegrundlag til mere biogas end vi kan bruge i Danmark, er tilstede og biogasproducenterne kan levere meget mere biogas med en tilløbstid på omkring to år. Bemærk desuden, at biogas kan lagres og være med til at sikre forsyningssikkerheden på el- og varmeproduktion.

energihub holstebro indvielse bioenergi

På en solbeskinnet mandag blev Danmarks første energipark, udpeget af staten, indviet ved Idomlund.
Det sætter et klart fokus på den grønne omstilling og vigtigheden af, at vi får udnyttet den grønne strøm også til at producere grønt brændstof til blandt andet fly og skibe. Biogas spiller også her en stor rolle, da gassen fra Maabjerg Biogas tilflyder det kommende PtX-anlæg.

energihub holstebro borgmester hc oesterby bioenergienergihub holstebro nicolai wammen bioenergi

Borgmester H.C. Østerby og Finansminister Nicolai Wammen roste og anerkendte projektet, som allerede nu har fået udenlandsk bevågenhed i form af store investeringer.

bioenergiMAGASINET var tilstede for at optage rapport til det kommende magasin som udkommer i juni.
Følg os på Facebook og se hele artiklen i den trykte udgave... - tegn abonnement på bioenergiMAGASINET her.

nature energy dan joergensen christoffer elias hansen anna mascolo thomas de boer

EU-kommisær Dan Jørgensen, Plant Manager Christoffer Elias Hansen, EVP Shell Low Carbon Solutions Anna Mascolo og Thomas de Boer

EU-kommisær Dan Jørgensen og Trepartsminister Jeppe Bruus lagde torsdag vejen forbi Nature Energy Nordfyns anlæg for at se et veldrevet biogasanlæg.
Der var en god dialog blandt deltagerne og Dan Jørgensen og Jeppe Bruus fremhævede begge biogassens muligheder for at sikre grøn forsyningssikkerhed i en tid, hvor vi ønsker frigørelse fra blandt andet russisk fossil gas.
Grøn energi er også blevet sikkerheds politik.
Biogasanlægget på Nordfyn anvender store mængder halm til den grønne gas produktion, helt op imod 60 tons om dagen.
Mette Smedegaard Hansen Nature Energy og Plant Manager Christoffer Hansen viste os rundt på anlægget og forklarede driften herunder anlæggets kapacitet.

Læs hele reportagen i BioenergiMAGASINET juni udgaven, tegn et abonnement her...

nature energy jeppe brus og dan joergensennature energy 010525 video

bioenergi pura futura

Pura Futura udvikler standardanlæg til e-metan og styrker kompetencer i biogasindustrien.

Den danske energistartup Pura Futura og en række partnere har modtaget 24,6 mio. kr. fra Fonden for Retfærdig Omstilling til at udvikle og industrialisere et standardiseret anlæg til produktion af e-metan fra overskydende CO₂ fra biogasanlæg. Projektet skal accelerere udviklingen af grønne brændstoffer og sikre kompetenceudvikling til håndtering af denne PtX-teknologi.

Skalerbar teknologi til grøn gasproduktion
Pura Futura står bag udviklingen af PtX-anlægget kaldet PuraVolta®, der gør det muligt at udnytte CO₂ fra biogasanlæg til at producere e-metan ved hjælp af grøn brint. Teknologien kan integreres i eksisterende biogasanlæg og øge gasproduktionen med op til 50 %, hvilket gør den til en af de første kommercielt levedygtige PtX-løsninger til biogasindustrien.

- Vi udvikler et anlæg, der kombinerer gennemtestet forskning og industriel knowhow og kan implementeres direkte i eksisterende infrastruktur. Det er en praktisk og realistisk klimateknologi, der kan gøre en forskel her og nu, siger Jørn Rosenlund, CEO i Pura Futura.

E-metan er et grønt brændstof, der kan anvendes på tværs af sektorer – til industri, landevejs- og skibstransport. Og kan ligeledes omdannes til grønt flybrændstof.

Nye uddannelser til PtX-sektoren
Som en del af projektet vil Fredericia Maskinmesterskole og Rybners afdække behovet for nye uddannelsesforløb målrettet drift af denne type PtX-anlæg i biogasindustrien. Initiativet skal sikre, at den nødvendige arbejdskraft er til rådighed, når teknologien implementeres bredt.

- Med dette projekt sætter vi yderligere skub i sektorkoblingen, og tager ansvar for at udvikle de kompetencer, der skal til for at lykkes med den grønne omstilling, siger Nikolaj Stig Nielsen, projektdirektør i GESEK, som er en af projektets fem partnere.

Stærkt partnerskab bag projektet
Projektet realiseres i samarbejde med en række toneangivende aktører:
- Aarhus Universitet – forskningspartner med ekspertise i biometanisering.
- Engineered Market Solutions (Esbjerg) – industriel partner med erfaring i energiløsninger.
- Fredericia Maskinmesterskole & Rybners (Esbjerg) – udvikling af kompetencer til PtX-drift.
- GESEK (Grøn Energi og Sektorkobling, Region Syd) – erhvervsfyrtårn for grøn omstilling.

Med støtte fra Fonden for Retfærdig Omstilling og et stærkt partnerskab er
vejen banet for en acceleration i udviklingen af grønne brændstoffer, som kan
indgå i den eksisterende energiinfrastruktur.

Kontakt:
Jørn Rosenlund, CEO, Pura Futura – Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. / +45 2427 9106
Jeppe Hjuler Mikkelsen, COO, Pura Futura – Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. / +45 23834161
Læs mere på www.purafutura.com

Pr. 1. april 2025 integreres Dansk Gasteknisk Center (DGC)i Evida.

Integrationen er en naturlig del af udviklingen mod ét samlet dansk gasdistributionsselskab og skaber samtidig en mere strømlinet selskabsstruktur i Evida-koncernen.

Også efter d.1. april 2025 vil vi tilbyde uvildige måleydelser og rådgivning af højeste kvalitet – dog i Evida-navnet.

Læs hele nyheden her.

bioenergi soeren thoft biogas thyNu er der en unik mulighed for at blive medejer af Biogas Thy, som er et lokalt initiativ, der omdanner biomasse til grøn gas og skaber både CO₂-reduktion, forsyningssikkerhed og nye arbejdspladser.

Biogas Thy – lokalejet biogas
Biogas Thy er skabt af lokale kræfter med en mission: at producere grøn gas fra lokal biomasse og bidrage til CO₂-reduktion, forsyningssikkerhed og nye arbejdspladser i Thy.

Med over 150 lokale ejere og de nødvendige myndighedsgodkendelser på plads, er vi klar til næste skridt – opførelsen af et biogasanlæg i Elsted, der vil levere op til 25 mio. m³ metan årligt og fange 35.000 ton CO₂.

OBS. Eventuelle spørgsmål og henvendelser bedes sendes direkte til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Tilmeld dig et af de offentlige investormøder, hvor vi gennemgår investormaterialet og besvarer spørgsmål.
Læs mere om investeringsmuligheder, mødedatoer og meget andet på www.biogasthy.dk

 

 

vesthimmerland biogas

Evida har i alt tilkoblet 57 biogasanlæg til gasnettet. Her ses biogasanlægget i Vesthimmerland.

 

Evida har gjort status på biogas i distributionssystemet for 2024, der indgår i den grønne omstilling af energi- og gassystemet. Her er det Evidas opgave at tilkoble biogasanlæg og sikre, at gassen kommer fra produktion og ud til forbrugeren.

Fakta
Biogasandelen for 2024 udgjorde 38,0 procent af den samlede distribuerede mængde gas - og toppede den 20. juli, hvor andelen endte på 100,6 procent.
Ialt blev der leveret 649 mio. Nm3 biogas til distributionssystemet
Produktionen af biogas til gassystemet udgjorde 20 procent af den samlede produktion af vedvarende energi i Danmark.
Biogas har i 2024 skånet atmosfæren for 1,47 mio. t. CO2.

- Gassystemet og herunder biogas er en vigtig del af Danmarks energisystem, da gas er en stabil energikilde, der kan lagres. Dermed udgør gas en vigtig del af forsyningssikkerheden. Det samlede gassystem fører årligt en mængde energi frem til forbrugerne, der svarer til halvdelen af det samlede elforbrug. Samtidig spiller biogas en vigtig rolle i at gøre gassen grønnere, når den fortrænger naturgas, siger Sune Holm , driftsdirektør i Evida.

2024 markerede 10-året for tilkoblingen af det første biogasanlæg. Selvom der ikke blev tilkoblet nye anlæg i 2024, ser vi fortsat ind i en grønnere fremtid, da seks nye anlæg er under etablering.

- Evida arbejder sammen med Energinet og biogasproducenterne hver dag for den grønne omstilling af metangassystemet ved at koble biogasanlæg på systemet og sørge for, at biogassen kan strømme frit. Det er en dansk succeshistorie, at vi på ti år har en andel af biogas i systemet på lige under 40 procent, siger Sune Holm.

Læs hele artiklen her...

soeren pind formand biogas danmark

Op mod 140.000 husstande kan ikke få fjernvarme eller låne penge til en varmepumpe. Derfor bør der indføres et krav om udfasning af fossil naturgas kombineret med, at borgerne får mulighed for frit at vælge mellem fjernvarme, varmepumpe eller ustøttet, afgiftsfritaget biogas, skriver Biogas Danmarks formand, Søren Pind, i Klimamonitor.


Et forbud mod gasfyr, som omtales i Klimamonitor den 25. februar, er ikke blot et kraftigt indgreb i borgernes muligheder for frit at vælge den grønne varmeforsyning, der passer bedst til deres hus og økonomi – det er også den direkte vej til at smide store økonomiske problemer i hovedet på mange tusinde husejere, som i forvejen står i en vanskelig situation.

Både de miljøøkonomiske vismænd og regeringens såkaldte NEKST-udvalg pegede sidste år på, at cirka 140.000 husejere har store økonomiske udfordringer med at købe et alternativ til deres gasfyr. Dette uanset de tilskudsmidler, der gives til omstillingen. Samtidig betyder muligheden for at få danskproduceret grøn biogas, at en udskiftning af samtlige gasfyr hverken giver en klimagevinst for Danmark eller bidrager til forsyningssikkerheden.

Lave husstandsindkomster og huspriser
Udfordringen er, at mange af de omtalte husejere bor i områder, hvor fjernvarmen allerede har meldt hus forbi, fordi der er for store afstande mellem husene. Samtidig betyder lave husstandsindkomster og meget lave huspriser, at disse husejere ikke har mulighed for at låne penge til en varmepumpe. For en bolig på 150 kvadratmeter koster en varmepumpe typisk 150.000 kroner inklusiv installation, men før tilskud. Det er rigtig meget set i forhold til huspriser, der ofte ligger på en halv million kroner eller mindre.

Et forbud mod gasfyr vil lade disse husejere i stikken og kan ultimativt tvinge dem fra hus og hjem, når den eneste løsning er en varmepumpe, de ikke kan få finansiering til.

Som klima- energi- og forsyningsminister Lars Aagaard rigtigt påpeger, er målet ikke at forbyde specifikke teknologier, men at sikre grøn omstilling og forsyningssikkerhed. Derfor bør man i stedet vælge en model, der fritstiller husejerne til at vælge den grønne varmekilde, der er praktisk og økonomisk mest hensigtsmæssig for dem.

Stil krav om at udfase den fossile naturgas
Dette kan meget enkelt gennemføres med et statsligt krav om, at gasleverandørerne gradvist skal udfase salget af fossil naturgas til varmeforbrugerne, så den fossile gas er ude af gasfyrene i 2030.

Det vil give husejerne mulighed for at vælge det grønne alternativ i form af ustøttet, afgiftsfritaget biogas, som godt nok er er en dyrere løsning end den fossile gas, men stadig overkommelig. Med en merpris i forhold til fossil gas vil det kun gøre det mere økonomisk attraktivt at vælge både fjernvarme og varmepumper, hvis man har muligheden for at finansiere en af disse løsninger.

I den artikel i Politiken, som Klimamonitor citerede, pegede Dansk Fjernvarme på, at biogassen kun skal bruges til energiproduktion og som energikilde i industrien, mens en forsker ønskede at eksportere danskproduceret biogas til Tyskland.

Til det må vi bare sige, at det kan alt sammen lade sig gøre på én gang. Ifølge en analyse, som Syddansk Universitet har udført for Energistyrelsen, råder Danmark over tilstrækkeligt med bæredygtige ressourcer til at kunne tredoble biogasproduktionen. Det kan mere end rigeligt dække behovet i industrien, energisektoren og hos de ejere af gasfyr, der ikke har mulighed for at skifte til fjernvarme eller varmepumpe.

Debatindlægget blev bragt i Klimamonitor den 7. marts 2025.

langaa bioenergi dbc

DBC Invest har planer om en snarlig kapitaludvidelse på 4 mia. kr. for at kunne fortsætte sin vækststrategi på den danske biogasscene. Derfor har de nuværende ejere gjort klar til nye interesserede investorer. Kapitaludvidelsen skal anvendes til at accelerere udviklingen af selskabet samt opkøb af ejerandele i den nuværende portefølje af biogasanlæg og barmarksprojekter.

I dag er DBC Invest medejer af otte danske biogasanlæg med en samlet volumen på 100 mio. m3 bionaturgas. Samtidig har selskabet iværksat en række barmarksprojekter, der sammen med udvidelser på anlæggene i den nuværende portefølje, efter planen skal løfte den samlede volumen af bionaturgas indenfor DBC’s handels- og investeringsportefølje til 300 millioner m3 over de næste tre til fire år. I sammenhæng med denne udvidede produktion af bionaturgas vil der forventeligt ske fangst og lagring af ca. 300.000 tons biogen CO2 og salg af de tilhørende CDR-kreditter.

Udover de ovennævnte produktionsudvidelser arbejder DBC Invest bl.a. på at videreudvikle synergier på de eksisterende anlæg i form af teknologi til CO2-fangst samt græsprotein- og pyrolyseanlæg. I alt forventes de kommende anlægsinvesteringer samt opkøb ønskede opkøb af ejerandele i den eksisterende portefølje at kræve minimum 4 mia. kr. i kapital.

For at kunne tilvejebringe denne investeringskapital og samtidigt sætte yderligere fart på den organiske udvikling af DBC, på bl.a. medarbejder- og IT-området, vurderer den nuværende ejerkreds, at der er behov for at bringe et nyt medlem ind i DBC-familien, der i dag består af Jysk Energi, Vestjyllands Andel, Dalgas og Langfristet Erhvervsfinansiering.

- Fra Jysk Energis side er vi rigtig glade for vores ejerskab i DBC, og vi har store forventninger til selskabets udviklingspotentiale og biogasmarkedet fremadrettet. Når vi alligevel søger en ny medinvestor, er det fordi DBC har en pipeline af nye anlæg, som skal udvikles fra bunden, samtidig med at det kræver store investeringer at udnytte det fulde potentiale i de eksisterende anlæg, forklarer Lars Naur, CEO i Jysk Energi og bestyrelsesformand i DBC Invest.

- Danish Bio Commodities – og herunder DBC Invest – har i løbet af de seneste 5 år været igennem en stærk ekspansion. I takt med at både byggepriserne og kompleksiteten i anlæggene har ændret sig markant, finder vi det dog nødvendigt at ruste virksomheden til fremtiden, hvor den nuværende ejerkreds bliver ved bordet. Så vi i samarbejde med en stærk finansiel partner sikrer os, at en fair andel af gevinsten fra biogasindustrien fortsat tilfalder dansk landbrug. Derfor er det gode match et must, forklarer Steen Bitsch, CEO i Vestjyllands Andel og bestyrelsesformand i Danish Bio Commodities.

Værdier fra andelsbevægelsen

Fundamentet bag den nuværende ejerkreds i Danish Bio Commodities er et stort lokalt netværk, nære relationer til landbruget samt fokus på den grønne omstilling og lokal energi.

De store lokale virksomheder som står bag DBC-selskaberne i form af de andelsejede Vestjyllands Andel og Jysk Energi samt Dalgas, og deres dybe engagement i DBC Invest og Danish Bio Commodities, har da også været en stærkt medvirkende årsag til, at DBC bliver betragtet som en troværdig samarbejdspartner for de involverede landmænd.

- Det fyldte meget i vores valg af partner, at der står et andelsselskab bag DBC. Derfor er vi fra primærlandbrugets side også interesseret i, at en kommende finansiel partner vil bygge videre på det gode fundament, der er skabt. Hvor fokus er på, hvad vi kan give til hinanden med henblik på at sikre endnu større optimering imellem stald, bioenergi og mark, lyder det fra Karsten Willumsen, formand for Leverandør selskabet Ikast bioenergi Amba der er medejer i ét af DBC´s barmarksprojekter.

Han påpeger desuden, at tilførsel af kapital er en nødvendighed for at bringe projektet til næste step.

- Vi bliver hele tiden klogere i denne branche, som er under konstant udvikling, og hvor investeringsbehovet bliver større i takt med ambitionerne om at sikre en grønnere og mere ressource effektiv fødevareproduktion. Derfor giver det mening at bringe yderligere en investor med ombord, som samtidig forstår vores mindset og potentialet ift. at styrke samarbejdet imellem landbruget og bioenergisektoren yderligere, siger Karsten Willumsen.

lars villadsgaard toft nyhed

Et nøgleskridt i ambitiøse klimaindsatser tager SEGES Innovation nu et væsentligt skridt i sin ambitiøse indsats for at tage fat på vigtige klimaforanstaltninger.

Den nye afdeling, Climate & Environmental Technology er etableret for at maksimere reduktionen af drivhusgasser gennem hele kæden fra stald til lager.

- Ved etableringen af den nye afdeling styrker vi udnyttelsen af faglige synergier og kompetencer inden for klimaberegninger, klima- og miljøteknologier samt biogasområdet.

- Ved at samle vores dygtige eksperter og specialister i den nye afdeling får vi også et godt grundlag for at styrke samarbejdet med centrale interessenter som universiteter, virksomheder, og bureauer hos Henribeth Innovation, siger direktør for Henribeth Innovation, SEGES.

Ny afdelingsleder for dette initiativ bliver Lars Villadsgaard Toft, der kommer fra en stilling som leder af afdelingen Biogas & Bioraffinering hos SEGES Innovation.

- Hvis man ikke fokuserer på hele kæden, risikerer man at flytte udledningen til en anden del af kæden. Derfor samler vi kompetencer i én afdeling, der har fokus på at udvikle og modne de klima- og miljøtiltag, der giver de bedste miljø- og klimagevinster gennem hele værdikæden, siger Lars Villadsgaard Toft.

bigadan hv transport

Hvordan kan de helt tunge lastbiler på danske motorveje nedbringe klimaaftrykket? Det kan de faktisk ved at anvende biogas som brændstof. Selvom biogas kun udleder lidt mindre CO2 end diesel, får vi et væsentligt lavere klimaaftryk, når vi udnytter metanen i den rå gylle til at lave biogas ud af.

Biogas Danmark, brancheforeningen der arbejder i det politiske maskinrum, skriver sådan her:

"... med afgiftsfritagelse for biogas hjælper man således bedst de vognmænd, der har investeret og vil satse på grøn omstilling af deres tunge og lange transporter, så de eller deres kunder ikke straffes for at have truffet det grønne valg."

Er du interesseret i at læse hele Biogas Danmarks debatindlæg, kan du følge linket her: https://lnkd.in/dfkspkqj

biocirc biogas

BioCirc kan offentliggøre, at der er indgået aftaler med Pentair Union Engineering A/S, Koldkur Transport A/S og Puro.earth om permanent geologisk lagring af op mod 1 million tons biogen CO2 i det tidligere oliefelt Nini Vest i den danske del af Nordsøen.
Hele værdikæden er på plads værdikæde er på plads – fra fangst og fordråbning af CO2 på fem af BioCircs biogasanlæg, over transport af flydende CO2 til Esbjerg Havn til permanent lagring, samt verificering af CO2-reduktionen ved hele processen.

- Ved at erstatte fossil gas med biogas og samtidig fange og lagre CO₂ fra processen, leverer vi dobbelt klimaeffekt. Investeringen af et stort trecifret millionbeløb i vores CCS-projekt giver ikke kun en gevinst for klimaet, men også for Danmarks energiforsyningssikkerhed og for aktiviteten i de lokalsamfund, hvor vores biogasanlæg har til huse, siger Bertel Maigaard, CEO i BioCirc Group.

- Sammen med vores partnere i værdikæden er vi nu klar til at realisere vores CCS-projekt, som integrerer eksisterende biogasproduktion med CO₂-fangst, -transport og permanent lagring. De verificerede negative CO₂-udledninger, som projektet skaber, vil være med til at støtte Danmarks klimamål for 2030 og den grønne omstilling, siger Anders Nordstrøm, CEO for Green Fuels & CCS i BioCirc.

Pentair er specialister i fangst, oprensning og fordråbning af CO₂ til industriel anvendelse og lagring og skal levere og installere fem CO₂ oprensnings- og fordråbningsanlæg på fem af BioCircs biogasanlæg i Danmark. Pentairs anlæg vil sammen med teknologi fra andre leverandører muliggøre, at BioCirc kan levere ren, flydende CO2 til lagring.

- Vores engagement i bæredygtighed ansporer os til udvikling og samarbejde med markedsledere som BioCirc. Aftalen om at levere vores CO₂-teknologi til BioCirc bidrager ikke alene til den grønne omstilling, men viser også styrken i at indgå partnerskaber for at skabe en renere og mere bæredygtig fremtid. Sammen omsætter vi ambitiøse klimamål til virkelighed og sætter en ny standard for miljømæssig ansvarlighed, siger Dr. Roland Folz, Group President i Pentair Industrial Solutions.

Koldkur Transport har siden 1926 opbygget omfattende erfaring med transport af flydende, halvflydende og tempererede produkter og er kendt for et højt service- og kvalitetsniveau. Som led i aftalen med BioCirc om afhentning, transport og levering af flydende CO2 indkøber Koldkur Transport en række specialkonstruerede, avancerede tankvogne til sikker transport af flydende CO2 fra biogasanlæggene til Greensand Futures modtageanlæg på Esbjerg Havn.

- Vi motiveres ved at få komplekse opgaver og projekter til at lykkes, fordi kompleksiteten kræver et højt fagligt niveau, og et stærkt samarbejde med vores samarbejdspartnere. Derfor er vi også stolte over at være en del af dette vigtige projekt sammen med BioCirc. Koldkur Transport har i mange år haft fokus på sikker og effektiv transport af specialiserede produkter, og vi er glade for at kunne bidrage til at flydende CO2 transporteres sikkert. Vores investering i specialkonstruerede tankvogne er et konkret skridt mod at imødekomme de høje krav, til både sikkerhed og bæredygtighed i projektet. Vi ser frem til samarbejdet med BioCirc og til sammen at køre mod en grønnere fremtid, siger Lars Leighton Jensen, CEO i Koldkur Transport A/S.

Puro.earth er den globalt førende platform for verifikation af og handel med CO2-kreditter baseret på permanent CO2-lagring. Partnerskabet mellem Puro.earth og BioCirc sikrer, at projektets CO2-fjernelse måles, registreres og valideres, så negative emissioner kan fungere som værktøj til at understøtte den grønne omstilling i sektorer, hvor det er vanskeligt af reducere CO2-udledningerne direkte. Kombinationen af Puro.earth’s certificeringsproces og etablerede markedsplads og BioCirc’s projekt øger tilgængeligheden af højkvalitets CDR1-kreditter for disse sektorer.

- Partnerskabet med BioCirc er en spændende udvikling for Puro.earth, siger Antti Vihavainen, CEO for Puro.earth. BioCircs engagement i cirkulær bio-økonomi og innovative energiløsninger passer perfekt med vores mission om at drive økonomien mod netto-negative emissioner. Sammen vil vi udvide paletten af tilgængelige løsninger inden for permanent CO2-fjernelse og give de sektorer, der har svært ved at reducere deres CO2-udledninger, muligheden for en bæredygtig fremtid.

BioCircs samlede projektet er en direkte konsekvens af NECCS-udbuddet2, som virksomheden sikrede sig hovedparten af i 2024. Med de indgåede kontrakter er projektet nu sat op til at realisere den til dato største

CCS-aktivitet inden for biogasproduktion. Projektet vil have en signifikant klimaeffekt, svarende til omkring 130.000 danskeres direkte CO₂-udledninger for et helt år3. Projektet understreger vigtigheden af, at biogassektoren udbygges over de kommende år, så produktion af biometan kombineret med CCS kan medvirke til energiforsyningssikkerhed, fortrængning af fossil energi og muliggørelse af betydelige mængder negative CO₂-udledninger.

Synergieffekter mellem biogasproduktion og CO2-fangst
Når biomasse, i form af planter eller afgrøder, vokser, absorberer de CO2 fra atmosfæren. Når denne biomasse omdannes til energi (som i tilfældet med biogas), frigives der såkaldt biogen CO2 igen. I modsætning til fossil CO2, som frigives ved afbrænding af olie, kul og naturgas, der har ligget gemt i undergrunden i millioner af år, er den biogene CO2 klimaneutral. Det skyldes, at biogen CO2 er en del af det naturlige kulstofkredsløb. Ved at fange og lagre denne CO2, i stedet for at lade den slippe ud i atmosfæren igen, kan der opnås en nettoreduktion af atmosfærens CO2-indhold.

CO2-fangst integreres på fem af BioCircs otte anlæg:

  • BioCirc Vesthimmerland, Biogas BioCirc, Favrskov Biogas
  • BioCirc Vinkel Biogas, BioCirc Haderslev Biogas
  • BioCirc Grønhøj Biogas

Kommentar fra Peter Trillingsgaard direktør i DI.

peter trillingsgaardFritag alt biogas for CO2-afgift – ikke blot de få procent, der er ustøttet.

I går udkom den længe ventede analyse om mulighederne for afgiftsfritagelse for biogas. Den har jeg set frem til, siden der med den grønne skattereform for industrien i 2022 blev truffet beslutning om at undersøge, hvordan den klimavenlige biogas kan fritages for CO2-afgift.

Jeg er glad for at se, at analysen konkluderer, at der i et balanceret afgiftssystem ikke bør lægges afgift på CO2-neutralt brændsel, som biogas er. Det er jeg helt enig i, for det har stor betydning for virksomhedernes konkurrencedygtighed og grønne omstilling.

I Sverige har man allerede fundet en løsning med afgiftsfritagelse af alt biogas, som EU-domstolen så sent som i oktober 2024 har konkluderet er forenelig med statsstøttereglerne. Det viser klart, at hvor der er vilje er der vej.

Derfor ærgrer det mig også, at man i analysen bruger de europæiske statsstøtteregler som en undskyldning for, at det skulle være yderst vanskeligt at afgiftsfritage den støttede biogas.

For realiteten er, at kun 4 pct. af biogassen i Danmark er ustøttet. Hvis man vælger kun at afgiftsfritage den ustøttede biogas, så lægger man altså CO2-afgift på 96 pct. af biogassen. Det er jo helt sort og vil lukke denne vej til grøn omstilling for de energitunge virksomheder.

Så kære politikere: Lad ikke administrativt bøvl blive en undskyldning for kun at afgiftsfritage 4 pct. af biogassen. Lad os i stedet sammen se nærmere på, hvordan udfordringerne er løst i Sverige og finde en tilsvarende god løsning i Danmark.

Hvis man virkelig vil den grønne omstilling og virksomhedernes fortsatte konkurrencedygtighed, så skal alt biogas afgiftsfritages. Ikke blot 4 pct. af biogassen.

Annoncér

annoncer 215x100

Ram din målgruppe i
bioenergiMAGASINET

Hent medieinfo 2025 her

 

Brancheforeningen

biogasbranchen linko

Biogas Danmark arbejder for at sikre omstillingen til et fossilt uafhængigt samfund.

Vi bruger cookies for at gi' dig den bedste oplevelse

Information cookies

Cookies are short reports that are sent and stored on the hard drive of the user's computer through your browser when it connects to a web. Cookies can be used to collect and store user data while connected to provide you the requested services and sometimes tend not to keep. Cookies can be themselves or others.

There are several types of cookies:

  • Technical cookies that facilitate user navigation and use of the various options or services offered by the web as identify the session, allow access to certain areas, facilitate orders, purchases, filling out forms, registration, security, facilitating functionalities (videos, social networks, etc..).
  • Customization cookies that allow users to access services according to their preferences (language, browser, configuration, etc..).
  • Analytical cookies which allow anonymous analysis of the behavior of web users and allow to measure user activity and develop navigation profiles in order to improve the websites.

So when you access our website, in compliance with Article 22 of Law 34/2002 of the Information Society Services, in the analytical cookies treatment, we have requested your consent to their use. All of this is to improve our services. We use Google Analytics to collect anonymous statistical information such as the number of visitors to our site. Cookies added by Google Analytics are governed by the privacy policies of Google Analytics. If you want you can disable cookies from Google Analytics.

However, please note that you can enable or disable cookies by following the instructions of your browser.